Pampelišku všichni jistě dobře znáte. Ta osmizemská se nijak výrazně neliší od té naší. Má střapaté zelené lístky, žlutý květ, při odkvětu bílé chmýří.
Roste napříč všemi podnebnými pásy. Nejvíce roste u cest, na lukách ale i na horách a ve skalních kapsách.
Vlastnosti
Její pyl výrazně barví žlutí. Proto se hojně využívá jako přírodní žluté barvivo a to jak na plátno či výkresy, tak například do tetování, či dekorativní kosmetiky.
Ceněny jsou však všechny části této rostlinky, nejhojněji využívány v bylinkářství a lékařství.
Co a kdy se sbírá
List je dobré sbírat brzy na jaře, tedy ve třetím až pátém lunárním měsíci. Květ lze sebrat během celé sezóny, což je od čtvrtého do devátého lunárního měsíce. Kořen se sbírá pouze na podzim. Ideální doba je mezi devátým a jedenáctým měsícem, na začátku tohoto období je však důležité dbát na sběr až po odkvětu.
Jako u každé byliny je důležité dbát zásad bylinkaření. Sbírá se tedy výhradně za sucha (ne po dešti) ideálně brzy ráno, těsně po té, co opadne ranní rosa. Zásadně nesbíráme v poledne ani v noci.
Využití
Salát z pampeliškových listů se užívá na podporu správného trávení. Odvar z kořene je pak vhodný na řešení vážnějších trávicích potíží, včetně neschopnosti strávit cukr. Rozemletý a usušený na mouku je pak vhodný jako zdravější náhrada kávy.
Pampeliškový sirup je pak skvělý při nachlazení. Podává se zejména dětem, neboť není příliš agresivní (narozdíl od jiných bylin) a je také příjemně sladký.
Poznej svět Osmizemí – jednotlivé země, co zde žije a roste.