Přejdi na obsah

Osmizemí

Příběhy z fantasy světa napříč jeho historií

Menu
  • Ze světa
    • Země
    • Magie
    • Zvířata
    • Rostliny
  • Příběhy
  • Recenze
  • Maturitní četba
  • O psaní a knihách
  • Napiš mi!
  • Mytologické omalovánky
Menu

Nejneoblíbenější jídlo jako lahůdka

Zveřejněno v 26. 5. 202026. 5. 2020 od Markéta K.

Tento příběh vzniknul na základě Spisovatelské výzvy René Nekudy.

Zadaná slova: Rodina

Celkový čas: 15 minut

Od dětství nesnáším játra. Vlastně jakékoliv jiné vnitřnosti, ale játra ze všeho nejvíc. Je pravdou, že dnes už je to celkem irelevantní, protože asi od jedenácti let nejím vůbec žádné maso a tak se touto maličkostí nemusím zabývat. Trvalo poměrně hodně dlouho, než si má rodina na tuto skutečnost zvykla. Nejdéle to trvalo asi mé mámě. Skoro deset let! Největší rána byla, že sotva co si ona zvykla na to, že nejím maso, přestala jsem jíst i vajíčka a značně omezila cokoliv z živočišné produkce.

Ale zpět k tomu nejodpornějšímu jídlu na světě. Játra. Vím, že je spousta lidí, kteří je milují. Když jsou lehce osmažená na sádle s cibulkou, jen tak aby jemně křupala a uvnitř byla ještě krvavá. Mnoho lidí vábí jejich vůně, kterou já osobně považuji spíše za mrtvolný smrad.

Je pravda, že když jsem byla malá, moje máma je moc neuměla udělat. Na talíři byla divná smradlavá břečka s připálenou cibulí, což byl taky jediný způsob, jakým uměla mamka tohle „jídlo“ připravit.

Někdo si je ale dělává třeba s bramborem. Napřed oloupá celé brambory (raději menší) a dá je vařit. Je třeba vybírat zvlášť kvalitní potravinu a dbát na to, aby se nerozvařila. Lehce se osolí, pak se nandají na talíř a dá se na ně kousíček másla, aby se roztopil. Na to se brambory posypou pažitkou, nebo čerstvou petrželkou. A teprve teď se připravují játra na cibulce velmi rychle, do křupava, krvavě. Nandají se na talíř k bramborám a ihned putují na stůl.

Jo, asi je dost lidí, kteří játra mají rádi a zvlášť tento způsob by jim asi chutnal. Ale i kdybyste je pokydali šlehačkou a jahodama, pro mě to bude pořád to nejhorší, co může na jídelním stole přistát. Nemůžu vystát ani jejich přítomnost na cizím talíři. A když jsem s přáteli někde v restauraci a moji kamarádi se ládují prasečíma kolenama, syrovým masem nebo jinými kusy mrtvol, raději se vždy soustředím do svého talíře (nebo na okolí) a v duchu si popisuji chutě svého vlastního jídla. Jediné, co ve mně nevyvolává tolik emocí, je dobře připravená ryba. Ryba totiž alespoň nevoní jako mrtvola, ale spíš jako to koření, které na ni dali. A na talíři tak nevyniká, snáz se schová v zelenině, kterou se při servírování tohoto studenokrevného tvora nešetří.

[mailerlite_form form_id=3]

Kdo to píše?

Ahoj :o)

Jmenuji se Markéta a od malička jsem fascinována fantasy světy. Tak moc, že jsem se rozhodla vytvořit si i svůj vlastní. Na těchto stránkách ho postupně otevírám světu a chystám se na napsání knihy (nebo možná celé série?). Můžeš tady sledovat, jak se jako spisovatelka vyvíjím. Můžeš si tu hrát a stát se součástí Osmizemí. Pokud tě zajímá víc kdo jsem já, sleduj můj Youtube a podcast.

Taky budu moc ráda, když mi dáš vědět, jak se ti tu líbí, co ti tady chybí, co chceš vylepšit a další tvoje nápady. Tak si to tu užij!

Markét

Kdo to kreslí?

Všechny ilustrace, které zde najdete, jsou dílem Heleny Cinkové.

Další díla z její tvorby můžete nalézt na jejích facebookových stránkách.

Nejnovější příspěvky

  • Šest vran – Leigh Bardugo (Audiokniha)
  • Proč si vybrat: Na větrné hůrce
  • Rozhovory – Spisovatelská nej (Dvořák, Bečan, Šardická)
  • 7 tipů, jak ušetřit na audioknihách
  • 4+1 tipů, jak si usnadnit maturitní četbu

Štítky

9.část alantie audiokniha autorská tvorba dětské evgenis fantasy film Gol itaca jazyky Kasar kladné hodnocení kultura lidé magie malie maturita na novo na pokračování neutrální hodnocení názor osmizemí peníze politika pro mladší čtenáře pro starší čtenáře proč psaní příběh ransom riggs recenze rostliny rozhovor sci-fi seriál sirotčinec teraki Theas tipy země ze světa zvířata záporné hodnocení čtecí krize

Najdete nás

Adresa
123 Hlavní ulice
110 00 Praha 1

Otevírací doba
Pondělí — pátek: 9:00–17:00
Sobota a neděle: 11:00–15:00

© 2023 Osmizemí | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme
Dáš mi své koláčky?
Chci pro tebe dělat to nejlepší. A potřebuji k tomu tvé koláčky, neboli cookies. Budu moc ráda, pokud mi je dáš. Slibuju, že je použiji opravdu jen ke zlepšování kvality stránek. Pokud mi nechceš dát všechny, tak neva. Budu ráda alespoň za některé. Díky!
Funkční Vždy aktivní
Tyhle teda fakt potřebuju, protože bez nich tenhle web nepůjde ani spustit.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistika
Tyhle potřebuju čistě pro statistiku. Abych věděla, kdo mi sem chodí a mohla ti tak přizpůsobit obsah. Přece tay chceš, abytě to tu bavilo, ne? Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Až konečně vydám tu knížku, chtěla bych ti ji nabídnout. Tyhle koláčky mi umožní dát ti o tom vědět.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Které koláčky chceš?
{title} {title} {title}